Ik snap dat Bunq, als bank of the free, geen geld wil verdienen aan het uitlenen van geld. En dat is heel goed. Er is echter één lening die vrijwel iedereen moet afsluiten. De hypotheek. Voor voor een huis waar veel cement en beton in gaat, wat niet erg CO2-vriendelijk is. Bovendien beperkt het nogal je vrijheid als individu.
Idee: Bunq huizen. Bunq maakt kleine betaalbare container-woningen die CO2-vriendelijk zijn. Deze staan met meerdere bij elkaar en er zijn gemeenschappelijke ondernemingsruimtes (e.g. werkplekken, vergaderruimtes, ateliers, recreatie, evt. een gezamenlijk badhuis - maar pas op dat het niet teveel op een camping gaat lijken).
Om de bank of the free te blijven, wordt het een constructie tussen huren en kopen in. Je huurt en na 30 jaar huur betalen krijg je de woning voor niets. Als je je huis doorverkoopt, verkoop je je recht op de jaren afgeloste huur erbij. Als je er van af moet en je kunt het huis niet verkopen, kun je kosteloos de sleutel terug geven aan Bunq, maar dan ben je wel een deel van je betaalde huurrecht kwijt.
Hiermee wordt wonen toegankelijk voor starters, gaan mensen CO2-vriendelijker wonen en lopen mensen minder risico, wat ze kunnen inzetten bij het verwezenlijken van hun levensdoelen, wat ook wordt aangemoedigd door de gemeenschappelijke ruimtes.
Gemeentes zullen graag meewerken, want voor traditionele bouwbedrijven levert de startersmarkt niet voldoende op en gemeentes hebben een plicht om de startersmarkt te blijven bedienen.