JurChamp
Gewoon een vraag uit nieuwschierigheid omdat dat zo leuk kan in deze app:-)
Waarom maakt bunq reclame met "niet investeren"? Investeren in (duurzame) bedrijven is toch alleen maar goed voor de economie?
Gewoon een vraag uit nieuwschierigheid omdat dat zo leuk kan in deze app:-)
Waarom maakt bunq reclame met "niet investeren"? Investeren in (duurzame) bedrijven is toch alleen maar goed voor de economie?
Hoi!
Investeren in bedrijven die duurzaamheid promoten kan natuurlijk een onwijs positieve impact hebben! 😄
De keus komt er bij ons vandaan dat we uit principe geen geld met geld willen verdienen, dat vanuit een aantal beweegredenen waar onder:
* Jouw geld blijft jouw geld, we vinden dat bij ons niemand aan jouw geld mag zitten. Wij ook niet.
* bunq kan zich volledig richten op de app en de service. We zijn gestart met een groepje coders, geen investeerders of bankiers. Door dit vol te houden zijn we een organisatie die zich enkel focust op het leveren van een te gekke dienst, want dat is ons bestaansrecht
Ik hoop dat dat onze keus een beetje opheldert 👍
Investeren brengt altijd risico's met zich mee. Naast dat ik liever niet heb dat bunq gaat dobbelen met mijn geld, is er altijd nog een kans dat er via via toch nog wordt geïnvesteerd in iets dubieus (zoals bijvoorbeeld in het geval van triodos kwakzalverij en de kernwapens).
Dit vind ik dus een heel mooi en idealistisch verhaal (waar ik overigens graag voor betaal ...rijmt😀....Als ik het kan tenminste). Maar waarom komt dit verhaal, wat ik ergens wel nog vaag weet uit persberichten en media van toen jullie begonnen, zo weinig nog naar voren? bunq Lijkt nu toch gewoon een incomplete bank, met een leuke app en hippe snufjes. En niet een ideologische betaalservice die jullie in de basis zijn. De pay-off 'bank of the free' suggereert niet eens maar zégt ook echt dat jullie een bank zijn. Bij een bank heb je als consument toch een bepaalde verwachting.
Jouw geld blijft jouw geld, we vinden dat bij ons niemand aan jouw geld mag zitten. Wij ook niet.
Bedoel je hiermee dat je 100% van het consumentensaldo op een ECB rekening stalt?
En wat maakt dat uit? De rekening bij de ECB is jullie eigendom, en een vordering op jullie zal uit dat saldo betaald moeten worden. Als BUNQ failliet gaat zullen preferente schuldeisers (onbetaalde lonen of de belastingdienst) voorrang hebben op consumenten. Als dan minder dan 100k per consument overblijft vult het deposito garantie stelsel de rest aan.
Dat jullie focussen op het bedienen van de consument is wel super!
Investeren doe ik liever zelf. Resultaat voor mijn eigen rekening, en ook voor mijn eigen risico. Ik bepaal zelf waar ik precies wel en niet in investeer. En welk deel ik helemaal niet investeer.
Als het goed is zijn dat gescheiden bv’s (derdenrekening).
Daarbij is het investeren van het geld ook niet nodig, gezien de bedrijfsvoering van Bunq. Waarbij in principe alleen betaalrekeningen aangeboden worden (nog even los van alle IT-dienstverlening eromheen).
@Michiel: een derdenrekening wordt door een notaris gebruikt... Kan je ergens vinden dat een bank dat gebruikt?
Consumentengeld bij een aparte BV lijkt mij helemaal vreemd. Dan zitten de schulden bij de ene BV en de bezittingen bij de andere. Dat staat de wet hopelijk niet toe voor banken :)
Een derdengeldenrekening is inderdaad alleen beschikbaar (en verplicht) voor notarissen, advocaten en deurwaarders, maar in de zakelijke wereld heeft het ook een andere betekenis. Bedrijven die andermans geld ontvangen zonder dat ze hier eigenaar van worden (zoals een payment processor) kunnen via een Stichting Derdengelden het geld waar ze geen eigenaar van zijn veilig stellen tegen faillissement, zodat hun klanten niet financieel de dupe zijn van een eventueel faillissement. Zo'n stichting heeft dan als enige taak het ontvangen, bewaren en uitbetalen van dit geld aan de rechthebbenden.
Op zich is er niets mis met investeren inderdaad, mits dat op een verantwoorde manier gebeurt.
Er is echter wél iets mis met een verdienmodel gebaseerd op rendement van beleggingen, zoals klassieke banken dat doen. Het betekent namelijk dat je winst niet afhankelijk is van je eigen kwaliteiten, maar van de grillen van de economie. Dit schept hoge verwachtingen in tijden van economische voorspoed, maar als het minder gaat met de economie stort je verdienmodel als een kaartenhuis in elkaar. Jarenlang heb je je gespecialiseerd in schuiven met geld, en ineens levert dat geschuif niets meer op. Wat doe je dan? Bonussen verlagen? Minder winst uitkeren aan je aandeelhouders? Of toch maar miljardensubsidies aanvragen bij de overheid...